Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yapılan işlerin, bağlı bulunduğu Resmi Kurumlardan alınan belgelerdir.
Kamu ihale işlerine girmek ve Müteahhitlik Sınıflandırma belgesi grubunu belirler.
Resmi ve Özel İşler yapan Müteahhitlere, Şantiye ve yönetici pozisyonlarında çalışan Mühendis ve Mimarlara verilir.
Yapılan işin sözleşme bedelinin %80 i bitmesi gereklidir.
İşdeneyim belgesi müteahhit, mühendis ve mimarların aldığı resmi belgedir.
İşi Yapan Müteahhitlere: İŞ BİTİRME BELGESİ
Şantiyelerde ve resmi kurumlarda saha da çalışan Mühendis ve Mimarlara: İŞ DENETLEME BELGESİ
Müteahhit firma ve resmi kurumlarda çalışan Yöneticilere: İŞ YÖNETME BELGESİ
Düzenlenir.
(Değişik:RG-16/7/2011-27996; Değişik:RG-24/9/2013-28775; Değişik:RG-7/6/2014-29023; Değişik:RG-7/6/2014-29023, yürürlük:19/8/2014)
İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;
a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,
b) Denetim veya yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları beşte bir oranında,
dikkate alınır.
İşdeneyim Sahibi Mühendis veya Mimar ile ortaklık yapabilirsiniz.
Bu konuda Yılmaz Danışmanlık ile iletişime geçip destek alabilirsiniz.
Tüzel Kişiliğin en az %51 ortagı olması ve işlerin yürütülmesi ile ilgili sınırlı yetki verilmelidir
En az %51 Ortaklık ve sınırlı yetki verildiği tarihinden itibaren 1 yıl sonra ihalelere girilebilir.
İşdeneyim Belgeleri Gecici Kabul Tarihinden itibaren 15 Yıl geçerlidir.
a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,
b) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,
c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,
ç) (Değişik:RG-24/9/2013-28775; Değişik:RG-7/6/2014-29023) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde;ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,
d) (Değişik:RG-3/7/2009-27277) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan, işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur.
Müteahhitlik sınıflandırma belgesi, müteahhitlerin (inşaat işi yapan firmalar ve kişiler) yetkinliklerini ve kapasitelerini belirleyen bir belgedir. Bu belge, müteahhitlerin üstlenebileceği projelerin büyüklüğünü, türünü ve kapsamını belirlemeye yardımcı olur. Müteahhitlik sınıflandırma sistemi, müteahhitlerin ekonomik ve teknik yeterliliklerini değerlendirerek, belirli kriterler doğrultusunda sınıflara ayırır. Bu sınıflandırma, kamu ihalelerine katılımda ve özel sektördeki projelerde referans olarak kullanılır.
Şirketin bağlı bulunduğu çevre ve şehircilik müdürlüklerine basvuru yapılır.
Yapım işinin ruhsat’ını düzenleyen ve yapı kullanım izin belgesi alınan ilgili idarelerden (belediyeler, organize sanayiler, kamu kurum ve kuruluşları) alınır. 31.08.2010 tarihinden sonra yapılan işler “ekap” üzerinden düzenlenmesi zorunludur.
İnşaat mühendisi veya mimar sahış şirketi sahibi kişi 10-15 yıla kadar “G1” grubu, 15-20 yıl arası “G” grubu alabilir. 20 yıl sonrası ise diplomaya ilave tutarı farketmeyen herhangibir iş deneyim (şantiye şef, şantiye müdür, bitirilen inşaat işi) sunarsa “F1” veya “F” grubu alabilir. “G1” ve “G” grubu için iş hacmi “Ciro” mali herhangi bir evrak aranmayıp, yalnız banka referans mektubu ve EK-4 formu aranır.
“F1” ve “F” grubu için ise mali evrak (EK-2 formu) ile banka referans mektubu aranır (EK-3 formu). Mali evraklarlar (EK-2 ve EK-4) mali müşavir tarafından doldurulur. Banka referans mektubunu müteahhit ilgili çalıştığı bankadan alır. (LTD veya AŞ ortağı inşaat mühendisi ve mimar ise şirket hisselerinin 5 yıl kesintisiz %51 ve fazlası sahip olması gerekir ve bunu ortaklık durum belgesi ile teyid etmelidir.)
İş deneyim belgeleri satılamaz, kiralanamaz veya başkasına devredilemez.
İş deneyim belgesi sahibi kişi kuracağı yada ortak olacağı şirketin (ltd. Veya a.ş.) %51 ve fazlası hisseye sahip olması koşuluyla 1 yıl sonra kullanabilir. Nev’i değiştiren firmalar ise vergi numarası değiştiğinden dolayı tekrar yetki belge grubu alması gerekmektedir. Şahıs şirketinin LTD” den “AŞ” dönüşmesi durumunda bahsedilen 1 yıl koşuluna dikkat edilmelidir. “LTD” den “AŞ” ye dönüşümlerde ortağın %51 ve fazlası hisseye sahip olma koşulu devam ederse 1 yıl aranmaz önceki iş deneyimler kullanılabilir.
İş deneyim belgesi sahibi kişi kuracağı yada ortak olacağı şirketin (LTD ve AŞ) %51 ve fazlası hisseye sahip olması koşuluyla 1 yıl sonra kullanabilir. Nev’i değiştiren firmalar ise vergi numarası değiştiğinden dolayı tekrar yetki belge grubu alması gerekmektedir. Şahıs şirketinin “LTD” veya “AŞ” dönüşmesi durumunda bahsedilen 1 yıl koşuluna dikkat edilmelidir. “LTD.” den “AŞ” ye dönüşümlerde ortağın %51 ve fazlası hisseye sahip olma koşulu devam ederse 1 yıl aranmaz önceki iş deneyimler kullanılabilir.
Müteahhit firma hedeflenen bir işe grup iş tutarı yetmiyorsa (m2’si yetmiyor) bir üst grupla yada aynı grubuyla iş ortaklığı yapabilir. Burada koşul özel ortak olarak kendisi hedeflenen grubun iş deneyim tutarının %25’ini sağlaması diğer ortak pilot ortağın ise %60’ını sağlaması gereklidir. “h” grubu için iş ortaklığında yapacağı azami iş tutarının 3/5’i iş deneyim olarak hesaplanır. (bakınız başvuru klavuzu izmir.csb.gov.tr) “h + h grubu iş ortaklığı yapamaz.
İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan benzer iş grupları tebliği listesinde belirtilen; (b) üstyapı (bina) işlerinde I. Grup, II. Grup ve III. Grup bina işlerini kapsar. Diğer işlerde müteahhitlik yeterliliği aranmayıp herhangi bir grup kaydı yeterlidir. (örneğin h grubu ile fabrika binası yapılabilir.) 2886 sayılı kanun veya 4734 sayılı kanun kapsamındaki işlerde ise (kamu ihaleleri) müteahhitlik grup yeterliliği aranmayıp yalnız yetki belge numarası olması istenir.
İnşaat mühendisi yada mimar şirket ortakları işin min. %80’inde görev aldıkları şantiye şefi yada şantiye müdürü olarak çalıştıkları işleri (iş denetleme-iş yönetme) işdeneyim belgesi olarak kullanabilirler. Burada koşul şirketinde %51’den fazlası hisseye 1 yıl boyunca kesintisiz sahip olunmasıdır ve işin 1/5’i (%20) kadar iş deneyim alır. (1 milyon tl denetlenen bir işde 200 bin tl iş deneyim alır)
-
Pazartesi - Cumartesi :
09:00 - 18:00